VIN OCH MATRESA TILL ITALIEN MED ERNESTO

VIN OCH MATRESA TILL ITALIEN MED ERNESTO

Tag chansen och följ med mig på en vin- och matresa till mitt älskade Italien. Jag har bott i Sverige i 50 åren men det är Italien och den italienska matkulturen som mitt hjärta brinner för. Följ därför med mig till Italien och upplev de italienska vinerna och den goda italienska maten.

Nu har du möjligheten att följa med mig till två av Italiens mest kända områden, Piemonte med sina viner och sin goda mat och Ligurien, en av Italiens vackrast regioner vackert insprängd mellan alperna och Medelhavet.

Under denna långhelg kommer det att bjudas på goda viner, bra mat och fantastiskt vackra scenerier i form av bland annat Portofine, Italiens kanske mest exklusiva ort och det omtalade Cinque Terres, där de små byarna klättrar uppför bergssluttningarna. Men det kommer även att finns tid för sol, bad och möjlighet till egna upptäcktsfärder.

Hjärtligt välkommen till mitt Italien!

Ernesto

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar till Schweiz och Frankrike. Regionen omges på tre sidor av Alperna och upptar en knapp tiondel av Italiens yta vilket gör den till landets näst största region. Piemonte är känt för sin rika mat- och dryckestradition och är en av Italiens största vinproducerande regioner, kända för de världsberömda Barolo och Barbaresco vinerna.

piemonte vindistrikt

LIGURIEN

Ligurien är en av de mest vykorts-vackra italienska regionerna. Den smala kustremsan sträcker sig från den franska gränsen bort till Toscana, och de färgglada husen, dramatiska klipporna och vidsträckta stränderna är som tagna ur en reklamfilm från den italienska turistbyrån. Det myllrar av små pittoreska byar så det är lätt att hitta en egen favoritplats. Mest känd är Portofina, Italiens kanske mest exklusiva ort samt området Cinque Terre som består av fem små italienska byar mycket vackert belägna på den Liguriska Rivieran mellan Genua och La Spezia.

italien blått hav

Program

 

DAG 1, 22 Maj 2023

Samling på Malpensa flygplatsen i Milano kl. 11.00. Här möts du av Ernesto och en svensktalade resevärd.

Nu väntar en ca två timmar lång bussresa till den pittoreska staden Alba, belägen hjärtat av Piemonte och omgärdad av vingårdar. I samband med ankomst serveras lunch på en lokal restaurang.

Efter en god lunch besöker vi vingården Giulia Negri där vi kommer att få en guidad rundvandring följ av vinprovning. Vi provar fyra viner Langhe Nebbiolo, Barolos, Pinot Nero och Barbera.

Härefter fortsätter vi till vårt hotell, förstklassiga Hotell Castello di Santa Vittoria i Alba. Efter incheckning finns det tid för en stunds avkoppling innan kvällens middag.

Denna kväll serveras en 3-rätters middag med goda viner i hotellets restaurang, Castello, beläget i ett gammalt vakttorn och med utsikt över omgivningarna.

vintunnor piemonte distrikt med vin jättegrön vingård

DAG 2, 23 Maj 2023

 

Efter frukost och utcheckning kommer vi att åka till del lilla orten Bra, känd för sin ost och korvtillverkning. Där vi kommer vi att vara med om en ostprovning på Giolito Fromaggi.

Lunch på egen hand i Alba.

På eftermiddagen kommer vi att besöka på vingården Franco Rocca strax utanför Alba för en vinprovning.

Efter avslutad vinprovning avreser vi mot Ligurien och den mycket pittoreska lilla staden Camogli beläget direkt vid Medelhavet. Camogli är från början en liten fiskeby som med tiden har vuxit ut till en liten stad. Trots detta har man behållit den genuina charmen och det småskaliga. Camogli en liten pärla som inte förstörts av turismen.

Vid ankomst checkar vi in på förstklassiga Hotel Cenobio dei Dogi**** vackert beläget på en klippa och med utsikt över Camogli och dess strandpromenad.

(Eller liknande hotell)

Denna kväll kommer vi att äta middag på restaurangen Al Molo 16, en verkligt trevlig restaurang nära den lilla hamnen i Camogli.

fin dag i italien ostprovning i italien badstrand i italien

DAG 3, 24 Maj 2023

Efter frukost beger vi oss ut på en heldagtur med sol och bad. Vi inleder med att besöka del lilla pittoreska orten Portofino, en av Italiens lyxigaste orter, vackert belägen i en trång vik.

Från Portofino kommer vi att vandra till och San Fruttuoso. Leden i Monte Portofino högt ovanför Medelhavet är uppmärkt och lätt att hitta i. Vandringen, vilken är lätt, sker i en oerhört vacker natur flera hundra meter ovanför Medelhavet.

San Fruttuoso är en liten badvik som endast kan nås via båt eller vandring. Huvudattraktionen är ett kloster precis vid den lilla stranden. Klostret byggdes på 900-talet, men mycket av det du ser idag är från 1500-talet. San Fruttuosos andra attraktion är brons Kristus av avgrundsstatyn som ligger nedsänkt havet som ett minnesmärke av en dykare som hade drunknat. Statyn står 16 meter under vattnet och är mer än åtta meter hög.

I San Fruttuoso finns det tid för sol och bad i kristallklart vatten samt möjlighet till lunch på någon av restaurangerna.

På eftermiddag avgår en båt längs kusten tillbaka till Camogli. Tid för en stunds avkoppling och bara njuta av den vackra kusten som passerar förbi. Vid ankomst till Camogli promenerar vi tillbaka till hotellet eller kanske stannar på en uteservering och tar något att dricka. Denna kväll blir det middag på egen hand.

hiking i italien båthamn i italien båt i italiens hamn

DAG 4, 25 Maj 2023

Idag gör vi en heldagstur till ett av de vackraste områdena i Italien, Cinque Terre.

Cinque Terre består av fem små italienska byar som ligger i det östra hörnet av den Liguriska Rivieran. Byarna är små och otillgängliga och så sent som för hundra år sen var den enda möjligheten att komma hit med båt eller via de urgamla åsnestigarna. Monterosso är den största av de fem byarna. En lång fin sandstrand och klart vatten inbjuder till ett bad. Vernazza är kanske den mest pittoreska av byarna med sina färgglada hus och mysiga gränder. Nere vid den lilla hamnen ligger torget med restauranger och barer. Corniglia ligger högt uppe på en klippa med en fantastisk utsikt. Från stationen upp till byn är det 377 trappsteg. Manarola är en charmig liten by som ligger i en dal omgärdad av vinodlingar och olivlundar. Byn består av trånga gränder och typiska medeltida hus i liguriska färger. Riomaggiore är en bedårande liten by som ligger längst söderut i Cinque Terre. Man får inte missa att besöka den mysiga hamnen som är kantad av typiska liguriska hus.

Bästa och enklaste sättet att ta sig mellan byarna i Cinque Terre är med tåg. Byarna ligger nära varandra och med tåg tar det bara några få minuter att ta sig från en by till en annan. Lokaltågen Cinque Terre Express trafikerar sträckan Levanto – Cinque Terre – La Spezia var tjugonde minut, och stannar i Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore.

För att göra dagen så bekväm och individuellt omväxlande som möjligt kommer du att förses med ett tågpass vilket inkluderar fria resor med Cinque Terre Express under dagen. Vår buss kommer därför att släppa av er vid stationen i Levanto och sedan hämtas upp vid stationen i La Spezia på eftermiddagen för vidare färd till den mycket gemytliga vingården Cantine Lunae.

På Cantine Lunae inleder vi med en rundtur på vingården, likörlaboratoriet, vinfälten och vinmuseet i den gamla vingårdsbyggnaden från 1700-talet där vingårdens historia berättas. Turen avslutad vinprovning. Det finns möjlighet att köpa med sig gårdens viner innan bussen avgår mot Camolgi.

Vår sista kväll i Lugurien kommer vi att äta en god avslutnings-middag på Ristorante Stalla dei Frati. Om vädret tillåter sitter vi på balkongen och har en fantastisk utsikt över Medelhavet och staden Santa Marghereta.

vinprovning i italien italien blått hav turkost vatten i italien på vinresa 

DAG 5, 26 Maj 2023

Efter frukost och utcheckning avgår bussen mot Milano. På väg mot flygplatsen gör vi ett stopp vid Serravalle Designer Outlet, en av Italiens största outlets för märkeskläder med hundratals märkesbutiker såsom Dolce & Gabbana, Ferré, Guess, Lacoste, Hugo Boss, Stefanel etc. Här finns det möjlighet att köpa märkeskläder till reducerade outletpriser. Lunch på egen hand i samband med stoppet på Serravalle Designer Outlet. Bussen fortsätter härefter mot Milano och flygplatsen Malpensa hemresan.

dag 51 dag i italien köpcenter i italien

 

WEBBSIDOR

santa vittoria
giclito
cantina del bricchetti
lvnae
hotelgenobio del
ristorante gastello

PRIS, FAKTA & BOKNING

Pris per person i rum utan havsutsikt.: SEK 22 900:-

Priset inkluderar:

 • Transporter under vistelsen enligt program.
 • En natt på hotell i Alba i dubbelrum.
 • Tre nätter på hotell i Camogli i dubbelrum i vald kategori.
 • Frukost dagligen.
 • En lunch med vin.
 • Tre 3-rätters middagarna med vin.
 • Tre vingårdsbesök med vinprovningar.
 • En ostprovning med vin.
 • En dagstur och vandring till San Fruttuoso.
 • Båttur från San Fruttuoso till Camogli.
 • Heldagtur med buss till Cinque Terre.
 • Ett tågpass i Cinque Terre.
 • Besök på Serravalle Designer Outlet.
 • Medverkan av Ernesto under hela resan.
 • Medverkan av Visits Groups resevärd.
 • Motorvägsavgifter samt hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Milano. Vi hjälper gärna till att boka detta.
 • Tillägg för rum med havsutsikt SEK 1 800:- (i mån av plats)
 • Enkelrumstillägg SEK 3 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär såsom rumsnotor etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring.

 

FLYG

Väljer du att boka flyget själv bör du ankomma Milano/Malpensa senast kl. 11.00 på onsdagen och inte boka ditt flyg hem tidigare än 17.00 på söndagen.

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg till Milano hjälper vi gärna till med detta. Ring oss på telefon 070-180 90 99. eller maila oss på
hans.elmqvist@visitsgroup.se

FAKTA

• Målgrupp: Dig som är intresserad av god mat och goda viner och vill uppleva Piemonte och Ligurien med Ernesto som ciceron.
• Max antal: 20 personer.
• Kalkylkurs: Euro 11.00 (per den 25/2 2023)
• Visits Groups systerbolag Z Fotoresor AB till har ställt resegarantier till Kammarkollegiet.

BOKNING

Du bokar resan genom att kontakta Visits Group på telefon 070-180 90 99 eller maila på hans.elmqvist@visitsgroup.se

  UPPGIFTER OM DELTAGARE PÅ RESAN

  Deltagare 1

  Deltagare 2